De filters worden toegepast...
De filters worden toegepast...

Magnetic handling

Toepassing

Magneten voor handling dienen voor het transporteren, overnemen, fixeren en heffen van ferromagnetische producten in onder meer de metaal-, automotive- en robotindustrie. Het magnetisch handlen van producten vermindert zowel de duur als het aantal noodzakelijke handelingen om een proces te automatiseren en soepel te laten verlopen.


Goudsmit heeft een uitgebreide reeks magnetische systemen ontwikkeld en getest, met als doel uw proces vergaand te automatiseren, bijvoorbeeld:

Handlen:

 • het oppakken van platen of stalen producten in de automotive/robotindustrie;
 • automatische robothandling van vlakke / gevormde (ook geperforeerde) staalplaten of dikke stalen werkstukken;
 • scheiden van de bovenste plaat van een stapel: dit voorkomt dat een robot meerdere platen tegelijk meeneemt, wat soms gebeurt bij dunne of klevende platen;
 • uniform richten van spijkers of schroeven om het verpakkingsvolume te verlagen.
Platen handlen met robot

Heffen:

 • handmatig oppakken van kleine werkstukken: dit voorkomt verwondingen door scherpe bramen en vuile handen (vooral handig bij repeterende handelingen);
 • verplaatsen van zware stalen voorwerpen d.m.v. een kraan, bijvoorbeeld heffen van assen uit een voorraadbak of dikke stalen platen van een snijtafel.
Platen heffen met magneet

Transporteren:

 • automatiseren van verpakkingslijnen waarbij blikken of glazen potten met stalen deksel in dozen of op pallets gezet worden;
 • horizontaal, verticaal of hangend verplaatsen c.q. transporteren van stalen producten zoals blikken, deksels, platen, buizen, assen over grotere afstanden;
 • horizontaal of onder steile helling afvoeren c.q. transporteren van kleine, scherpe voorwerpen zoals stansafval, spijkers, schroeven zonder bandslijtage.
transporteren van spijkers

Fixeren:

 • mallen of werkstukken eenvoudig vastzetten, om ze vervolgens te lassen, slijpen, polijsten of monteren.
Lasmagneet

Magneetsystemen en veiligheid

Permanente magneten en elektromagneten zijn beide schakelbaar, maar er is een belangrijk verschil:

 • permanente magneten zijn compact en werken altijd: ze behouden hun magneetkracht;
 • elektromagneten schakelen snel en zonder slijtage, en kunnen ook zware lasten heffen. Echter met het risico dat de last valt wanneer de spanning wegvalt - daarom moeten elektro hefmagneten altijd worden voorzien van een (duur) back-up systeem.

Schakelsystemen

Monostabiele magneetsystemen zijn alleen in- of uitgeschakeld zolang er een elektrisch of pneumatisch schakelsignaal op staat. Zodra dit signaal wegvalt, schakelt het systeem weer terug naar zijn ‘ruststand’. Een elektromagneet is altijd monostabiel, en altijd uit in rust. Permanente systemen kunnen aan of uit zijn in rust.

Een bistabiel magneetsysteem schakelt door een schakelsignaal in of uit, en blijft dit tot het volgende schakelsignaal. Voor hef- en hijstoepassingen is een bistabiel systeem veiliger dan een monostabiel, omdat deze ook daadwerkelijk uitschakelt, en dus niet onverwacht een staalplaat aantrekt. Bistabiele magneetsystemen zijn altijd gebouwd met permante magneten (of een combinatie van permanente met elektromagneten).
Alle hefsystemen van Goudsmit zijn bistabiel, uitgezonderd de elektropermanente hefmagneet type EHPM.

Permanente magneten

Permanente magneten kunnen elektrisch, pneumatisch of handmatig schakelbaar zijn:

 1. Handgeschakeld

  Dit type bestaat uit 2 magneten, waarvan er 1 door middel van een handel of draaiknop beweegt. In de uit-stand worden de magneten kortgesloten zodat ze elkaar opheffen; in de aan-stand versterken de magneten elkaar juist.

  Permanente magneet uitgeschakeld

  Magneet UITgeschakeld

  Permanente magneet ingeschakeld

  Magneet INgeschakeld

  Voorbeelden:
  Magswitch handlifter
  Handgeschakelde permanente hefmagneten voor vlak en rond
  Schakelbare lasmagneten

 2. Pneumatisch geschakeld

  De magneet beweegt door middel van perslucht in een behuizing, zodat er in de uit-stand geen magnetisme aanwezig is aan de buitenkant, en in de aan-stand wél (de beweging is alleen intern).

  Werkingsprincipe Magneetgrijper

  Werkingsprincipe van magneetgrijper

  Voorbeelden:
  Magneetgrijpers
  Magswitch handling-magneten
  Schakelbare platenscheiders
  Palletiseermagneten voor blikken en potten

 3. Elektrisch schakelbare permanente magneten

Elektromagneten

Elektromagneten kunnen alleen elektrisch geschakeld worden (d.m.v. gelijkspanning).

Veiligheidsfactor

De opgegeven maximale afbreekkracht (de kracht die nodig is om de magneet van het product te trekken) bij hef- en handlingmagneten geldt voor een vlakke plaat vanaf een specifieke dikte. Indien de plaat dunner wordt zal deze kracht afnemen, net als bij een ruwer of stoffiger oppervlak. In de praktijk is de maximale houdkracht (afbreekkracht) dus niet altijd haalbaar.

Voor de geadviseerde werklast dient u naast deze factoren, ook rekening te houden met een veiligheidsfactor volgens norm EN13155. Deze is, afhankelijk van het magneetsysteem:

 • factor 2 voor elektromagneten en vacuüm;
 • factor 3 voor permanente en elektropermanente systemen.

Vermijd altijd dat er mensen lopen onder een hijslast. Indien dit niet uit te sluiten is, moet er altijd een extra mechanische drager (valbeschermer) om de last zitten, bijv. kettingen.

Richtlijnen voor het tillen van lasten door personen

Bij het omgaan met te tillen lasten dient u rekening te houden met de richtlijnen voor het handmatig tillen en dragen van lasten door personen:

Personen Vaak heffen en dragen onder gemiddelde arbeidsomstandigheden Af en toe heffen onder gunstige arbeidsomstandigheden
Mannen 18 tot 25 kg 40 tot 50 kg
Vrouwen 8 tot 10 kg 13 tot 15 kg
Zwangere vrouwen 5 kg 10 kg
Toepassing
Uw product

Producten

Handling-magneten

Handling-magneten zijn geschikt voor het geautomatiseerd oppakken of vastgrijpen van stalen platen en andere ferromagnetische voorwerpen.

Meer informatie

Hand-hefmagneten

De hand-hefmagneten van Goudsmit zijn ideaal voor het handmatig oppakken van kleine ferromagnetische voorwerpen met een beperkt gewicht.

Meer informatie

Hefmagneten en hijsmagneten

De hefmagneten van Goudsmit zijn geschikt voor het oppakken en verplaatsen van zware stalen of andere ferromagnetische lasten, machinedelen of werkstukken.

Meer informatie

Platenscheiders

Magnetische platenscheiders scheiden klevende of geoliede staalplaten en voorkomen het oppakken van twee platen tegelijk. Zeer belangrijk bij geheel geautomatiseerde processen.

Meer informatie

Palletiseermagneten voor blikken en potten

Voor het in- en uitpakken van blikken, aerosols, bussen en potten met schroefdeksel; zo kunnen pallet-lagen in één beweging worden gevuld of geleegd.

Meer informatie

Richtmagneten

Richtmagneten zijn geschikt voor het richten van langwerpige ferromagnetische voorwerpen, waardoor ze compact verpakt kunnen worden. Zoals spijkers, schroeven, en draden.

Meer informatie

Permanente magneetklemmen

De permanente magneetklemmen van Goudsmit Magnetic Systems zijn geschikt voor het vastzetten (fixeren) van stalen mallen in de betonindustrie.

Meer informatie

Schakelbare lasmagneten

De schakelbare lasmagneten van Goudsmit Magnetic Systems zijn ideaal om snel tijdelijk stalen werkstukken op elke gewenste positie te positioneren (fixeren).

Meer informatie

Magneetcomponenten voor bliktransport

Diverse magneetcomponenten om zelf transportlijnen te bouwen voor het transporteren van ferromagnetische voorwerpen zoals lege of gevulde blikken, aerosols, kroonkurken en schroefdeksels.

Meer informatie

Magneettransporteurs voor platen

Deze magneettransporteurs zijn eenvoudig integreerbaar en geschikt voor het transporteren van staalplaten. Voor het voeden van een pers- of bewerkingscentrum.

Meer informatie

Magneettransporteurs voor buizen

Deze magneettransporteurs zijn speciaal ontwikkeld voor het transporteren van stalen buizen.

Meer informatie

Gesloten magneettransporteurs

Voor het transporteren van kleine scherpe ferromagnetische metaaldelen. Geen bewegende delen aan de buitenkant, hierdoor zeer geschikt voor geoliede producten zoals stansafval.

Meer informatie

Magnetische opvoerbanden

Magnetische opvoerbanden zorgen voor het steil omhoog transporteren van ferromagnetische metaaldelen, zoals spijkers, schroeven of andere lange stalen delen, in de verpakkingsindustrie.

Meer informatie