De filters worden toegepast...
De filters worden toegepast...

Hefmagneten en hijsmagneten

Over magnetisch heffen

Hefmagneten zorgen voor het snel en onbeschadigd verplaatsen en positioneren van ferromagnetische (vaak stalen) werkstukken van verschillende vormen en lengten. Een hef- en hijsmagneet bespaart kostbare opslagruimte en tijd. Het is vaak een veilige vervanging voor stroppen, kettingen of klemmen.

Let op: indien u stalen voorwerpen wilt oppakken, kunt u niet volstaan met alleen op basis van het gewicht een magneet uit te zoeken. Uit veiligheidsoverwegingen adviseren wij om ook goed te kijken naar het te heffen object en de veiligheid van de werkomgeving.

Invloedsfactoren hefcapaciteit

De opgegeven hefwaarden op de site zijn indicaties, gemeten op een schone, vlakke en stalen plaat die dik genoeg is om de volledige magneetkracht op te nemen. Bij een object dat niet aan deze eisen voldoet, zal deze hefwaarde dus lager zijn.

hefmagneet handbediend

De volgende factoren zijn van invloed op de hefcapaciteit:

 1. Oppervlaktecondities/luchtspleet

  Magneetkrachtlijnen gaan heel eenvoudig door ijzer, dit in tegenstelling tot lucht. Daarom is alles wat een ruimte of luchtspleet creëert tussen een magneet en een te heffen last (zoals vuil, papier, vocht, bramen, roest of verf) van negatieve invloed op de hefcapaciteit van een magneet.

 2. Te heffen materiaal

  Staal met een laag koolstofgehalte, zoals St37, is een bijna even goede magnetische geleider als ijzer. Legeringen bevatten echter niet-magnetische materialen, die de magnetische geleiding negatief beïnvloeden. AISI304 is bijvoorbeeld een materiaal dat bijna net zo slecht magnetische veldlijnen geleidt als lucht.
  Warmtebehandelingen die de staalstructuur beïnvloeden, kunnen eveneens de hefcapaciteit verminderen. Hoe harder staal is, des te slechter is zijn hefcapaciteit. Gehard staal houdt ook vaak enig restmagnetisme vast.

  In onderstaande tabel is zichtbaar hoe de hefkracht is bij verschillende materialen:

  Materiaal Hefkracht [%]
  St37 (0,1-0,3% C) 100
  Ongelegeerd St. (0,4-0,5% C) 90
  Gietstaal 90
  Gelegeerd St. F-522 80-90
  AISI430 (magnetisch RVS) 50
  Gietijzer 45-60
  F-522 gehard (60 HRC) 40-50
  AISI304 (RVS/nikkel) 0-10
  Messing, aluminium, koper, etc. 0
 3. Dikte van de te heffen last

  Hoe groter het aantal veldlijnen dat vanuit de magneet door de last kan ‘stromen’, des te hoger is het rendement van de magneet. Als de last een te kleine materiaaldikte heeft, raakt het materiaal ‘verzadigd’ met veldlijnen en kunnen niet alle van de magneet afkomstige veldlijnen door het materiaal stromen. Alleen wanneer het te heffen materiaal dik genoeg is, kan de magneet zijn maximale capaciteit benutten. Een grotere materiaaldikte levert vervolgens geen extra hefcapaciteit meer op.
  Een dunne stalen plaat kan dus maar een deel van de magneetkracht opnemen omdat de plaat verzadigd raakt; met als gevolg een vermindering van de hefkracht.

 4. Magneetcontactvlak op de te heffen last

  Indien niet het complete magneetvlak contact maakt met de last tijdens het heffen, zal de hefcapaciteit evenredig afnemen.

 5. Doorbuigen van de te heffen last

  Wanneer een dunne plaat met één enkele magneet opgetild wordt, of als de last veel breder of langer is dan het contactoppervlak van de magneet, zal deze last gaan doorbuigen en van de magneet 'afpellen'. Dit afpeleffect geeft een zeer sterke reductie van de hefcapaciteit.
  Hijs dunne platen daarom met meerdere magneten die regelmatig over het hele oppervlak verdeeld worden, en zorg dat het magneet-contactvlak altijd in lijn ligt met de te heffen last en niet dwars op de lastlengte.

 6. Temperatuur van de te heffen last

  Hoe hoger de temperatuur, des te sneller bewegen de moleculen in het staal. Snel bewegende moleculen geven meer weerstand aan een opgelegd magneetveld en daarmee een lagere hefcapaciteit. De gebruikte magneten mogen maximaal tot 80°C belast worden, omdat deze anders blijvend gedemagnetiseerd kunnen raken.
  Magneten voor toepassing in hogere temperaturen zijn op aanvraag mogelijk.

 7. Stapeling van de te heffen lasten

  Een magneet is berekend op een bepaalde hefcapaciteit; dit is voor één te heffen last. Een hefcapaciteit voor een plaat van 10 mm dik betekent niet hetzelfde als 2 platen van 5 mm dik! Indien u meer dan 1 plaat / profiel tegelijk wilt heffen, dient u dit altijd duidelijk aan te geven bij bestelling. De specialisten van Goudsmit zullen voor u uitzoeken of en hoe dit op een veilige manier mogelijk is.
  Vaak is het juist ongewenst dat twee of drie platen tegelijk worden opgepakt als deze op elkaar liggen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat de laatste plaat tijdens het transport los kan raken. Voor dunne platen worden daarom magneten gemaakt met een ondiep veld. Indien dit nog niet voldoende is, kunt u platenscheiders naast de plaatstapel plaatsen, zodat ze altijd één voor één opgepakt worden.

Alle hierboven genoemde factoren samen verminderen de hefcapaciteit. Om de uiteindelijke afname van de hefcapaciteit te krijgen, dient u de verschillende factoren met elkaar te vermenigvuldigen.

Risicoanalyse

Bij het heffen van voorwerpen is het belangrijk om vooraf een risicoanalyse te maken.
Op plaatsen waar personen gevaar lopen te worden getroffen door een (van een hefmagneet) vallende last of delen daarvan, dient u voorzieningen te treffen die de valafstand tot maximaal 1,5 meter beperken.
Indien u echter een borginrichting (valbescherming) aanbrengt die de vallende last opvangt en vasthoudt, dan geldt deze beperking niet. Houd er rekening mee dat het aanbrengen van een dergelijke borginrichting het gebruikersgemak vermindert.

Tijdens het heffen van zware lasten dient u ook te letten op het slingeren van de last. De gewichten zijn dan zo hoog dat ze niet meer eenvoudig met de hand te corrigeren zijn. Een goed hefsysteem is een combinatie van magneet, ophanging en besturing.

Voor het heffen van kleinere en/of lichte voorwerpen: zie ook onze handling-magneten.

Producten

Handgeschakelde permanente hefmagneten voor vlak en rond

Geschikt voor: heffen van vlakke of ronde ferromagnetische voorwerpen. Toepassing: hijsen van stalen lasten, machinedelen of werkstukken op plaatsen zonder stroom.

Meer informatie

Elektrisch geschakelde permanente hefmagneten voor vlak en rond

Deze hefmagneten zijn geschikt voor het heffen van vlakke of ronde ferromagnetische voorwerpen. Toepassing: hijsen van stalen voorwerpen.

Meer informatie