De filters worden toegepast...
De filters worden toegepast...

Magnetisch filteren

Toepassing - verwijderen van metaalverontreinigingen

Metaalverontreinigingen kunnen niet alleen uw product 'besmetten', ze kunnen ook ernstige schade aan uw machines veroorzaken. Afgekeurde batches zijn kostbaar, maar het kan nog duurder worden als de verontreinigingen niet worden gedetecteerd en verwijderd, waardoor u het risico loopt producten terug te moeten roepen (recalls). Het gevolg: enorme kosten en reputatieschade.

Voorbeelden van Metaalverontreinigingen - ook wel foreign bodies genoemd: nietjes, spijkers en schroeven, lostrillende bouten en moeren, staal/rvs slijtdeeltjes van machines, roest, corrosie.

Magneetscheiders filteren en verwijderen (van handmatig tot volledig automatisch) metaalverontreinigingen uit uw productstromen, waardoor ze de productkwaliteit verhogen en schade aan uw machines voorkomen.

magneetstaven_met_ijzerdelen

Ga naar Producten


Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een magneetscheiderEen magneetscheider filtert (en voert later af) of verwijdert (direct) de metaalverontreinigingen uit de productstroom. Magneetscheiders hebben vrijwel geen productverlies en zijn geschikt om regelmatig aanwezige en grotere hoeveelheden metaalvervuilingen te verwijderen.

Een metaaldetector wordt vooral als inspectiemiddel voor sporadische metaalbesmettingen gebruikt. Een metaaldetector detecteert alleen. Als u wilt dat het gedetecteerde metaaldeel wordt verwijderd, dan moet u aanvullend de productielijn stoppen of een uitwerpmechanisme het metaaldeel uit laten werpen - met veel productverlies als gevolg.


1. Magneten verbeteren uw productkwaliteit / productzuiverheid

Besmettingen of foreign bodies in voedingsmiddelen kunnen leiden tot claims, zeer kostbare product recalls en imagoschade. Echter niet alleen in de voedingsmiddelenindustrie; ook in farmaceutische, chemische of minerale bulkstromen zijn zelfs de kleinste verontreinigingen ongewenst en verlagen deze de kwaliteit van het eindproduct.

ijzerverontreiniging magnetisch uitfilteren

2. Magneten voorkomen schade aan uw productiemachines

Door een magneetscheider te plaatsen voor de inlaat van uw productiemachines - zoals maalmachines, kogel- en pennenmolens, kalanders en brekers - voorkomt u beschadigingen aan uw machines en productiestilstand. Een magneetscheider filtert zeer effectief metaalverontreinigingen uit uw bulkstroom; ze werken altijd en bieden een hoge bedrijfszekerheid.

machineschade door metaalverontreinigingen

3. Magneten voorkomen stofexplosies

Fijnstof in combinatie met zuurstof en een ontstekingsbron, kan enorme stofexplosies veroorzaken. Door metaaldelen vooraf uit het proces te filteren, verwijderen magneten een mogelijke ontstekingsbron: de impact van metaal op metaal. Daarmee voorkomt u ernstige verwondingen (of nog erger) en hoge schadekosten aan uw machines.

Veel van onze magneetscheiders zijn geschikt voor toepassing in ATEX zone 20/21. Als gecertificeerd fabrikant van ATEX apparatuur heeft Goudsmit een extern gecertificeerd kwaliteitsborgingssysteem dat de explosieveiligheid van onze magneetscheiders waarborgt.

Magneten voorkomen stofexplosies

We maken gebruik van 3 typen magneetscheiders, ieder met hun specifieke eigenschappen en toepassingen:

 1. Magneetscheiders met plaat- of blokmagneten (ophangmagneten) hebben een diep magneetveld voor het afvangen van ferromagnetische metaaldelen vanaf 1 mm. Plaatmagneten, chutemagneten en buitenpoolmagneten worden in leidingtransport toegepast. Deze systemen zijn altijd permanent magnetisch.

  Ophangmagneten (grote blokmagneten) zonder en met een bandsysteem (bovenbandmagneten) trekken metaaldelen uit een materiaalstroom op een passerende band; deze typen zijn te vinden in de hoofdgroep Recycling & Sorting. Deze systemen kunnen permanent magnetisch of elektromagnetisch zijn.

plaat- / blokmagneten


 1. Magneetscheiders met staafmagneten hebben een zéér krachtig, maar minder diep magneetveld. Ze zijn daarom geschikt voor het filteren van kleine ferrovervuilingen en zelfs kleine zwakmagnetische (bijv. bewerkt RVS) vervuilingen vanaf 30 µm uit bulkstromen in vulopeningen en leidingtransport.

  Onze roostermagneten, Cleanflow magneten en filtermagneten maken gebruik van staafmagneten.

staafmagneten
 1. Magneetscheiders met cilindervormige magneten worden gebruikt in onze pijpmagneten, trommelmagneten, koprolmagneten en Eddy Current non-ferro scheider. Behalve de pijpmagneet zijn dit allemaal magneten die de gevangen metalen niet vasthouden en later afvoeren, maar constant en automatisch direct afvoeren. Hierdoor kunnen ze grote hoeveelheden verwijderen of sorteren.

  Pijpmagneten en trommelmagneten zijn te vinden in deze hoofdgroep (Magnetisch filteren). Extra robuuste typen trommelmagneten, koprolmagneten en Eddy Current scheiders zijn te vinden in de hoofdgroep Recycling & Sorting.

cilindervormige magneten

Wij beschikken over een grote standaard reeks magnetische scheiders, waarvoor tevens een groot aantal standaard opties beschikbaar is. Daarbinnen vinden we vrijwel altijd een passende productconfiguratie voor uw metaalprobleem. Mocht de juiste oplossing er tóch nog niet tussen zitten, dan gaan onze engineers alsnog speciaal voor u aan de slag.


Food/Farma uitvoeringen

 • Magneetfilters die voldoen aan de strenge Europese levensmiddelenrichtlijn EC 1935/2004 en de EHEDG richtlijnen.
 • Magneetfilters die geschikt zijn voor CIP-reiniging.
EHEDG member logo

Stofexplosie-veilige uitvoeringen

Voor stofexplosie-gevaarlijke omgevingen leveren we magneetscheiders met ATEX certificaat.

Ex ATEX logo

Afwerking

 • Lakken (alleen bij producten die niet geheel in RVS zijn uitgevoerd)
 • Gritstralen - Ra 3 µm (standaard; niet-Food/Farma afwerking)
 • Trommelpolijsten / handpolijsten - Ra ≤ 0,4 µm (standaard Food/Farma afwerking)
 • Elektrolytisch polijsten - Ra ≤ 0,6 µm (niet mooi en niet altijd mogelijk i.v.m. de vorm)
 • Natstralen - Ra ≤ 0,6 µm (nieuw - betere afglijding van poeders dan polijsten)
Goudsmit magneetfilter afwerking

Reiniging van gefilterde metaaldelen

 • Staaf- en plaatmagneet systemen:
  • Handmatige reiniging (handmatig ijzer afvegen)
  • Handmatige snelreiniging (met extractor – ijzer valt na wegtrekken extractor vanzelf af)

 • Staafmagneet systemen
  • Easy-Clean reiniging = semi-automatische reiniging
  • Automatische reiniging met productiestop / filters met CIP reiniging
  • Automatische reiniging zonder productiestop

 • Trommelmagneten en bandscheiders (zie ook Recycling & Sorting)
  • Automatische en continue reiniging zonder productiestop


Magneetkeuze: sterkte en temperatuurbestendigheid

Standaard gebruiken wij in onze scheiders meestal zéér krachtige neodymium magneten. In sommige gevallen is scheiding met ferriet magneten, of een combinatie van neodymium en ferriet, goedkoper en tóch voldoende sterk.

Neodymium magneten zijn op dit moment de sterkste magneten op de markt. Van dit materiaal komen bovendien nog steeds krachtigere uitvoeringen beschikbaar, wat de mogelijkheden tot filteren van steeds kleinere en zwakker magnetische delen mogelijk maakt.

Nadeel van neodymium is dat de standaard uitvoeringen slechts tot 60 °C temperatuurbestendig zijn.

Ferrietmagneten zijn ca. 10x minder sterk dan neodymium magneten, maar wel goedkoper en bovendien standaard geschikt voor hoge temperaturen (tot ca. 200 °C).

Voor hoge temperatuurtoepassingen én hoge magnetische vangkracht kunt u kiezen voor :

 • temperatuurbestendige neodymium magneten - tot 150 °C of zelfs tot 200 °C
 • samarium-cobalt magneten - tot 250 °C of zelfs tot 350 °C

De neodymium magneten nemen hierbij in kracht af bij toenemende temperatuurbestendigheid, voor samarium-cobalt geldt dit nadeel niet; de meest temperatuurbestendige typen zijn ook het meest krachtig. Boven de 200 °C wordt daarom samarium-cobalt toegepast.Goudsmit Magnetics - supersterke magneten
Goudsmit Magnetics - alle soorten magneten

Coating of harden - voor abrasieve productstromen

Voor toepassing in abrasieve bulkstromen kunnen de magneten en - zo nodig - andere delen worden voorzien van een slijtvaste coating zoals wolfraamcarbide, of bewerkt worden met een hardingsmethode zoals hard-inchromeren.

Goudsmit Magnetics - Wolfraamcarbide coating

Controle / besturing

 • De meeste magnetische scheiders kunnen uitgevoerd worden met veiligheidssensoren om te controleren of ze gesloten zijn. Ook kunnen we een detectie inbouwen waarmee u kunt controleren of de magneten in het productkanaal zitten als u de productie opstart.
 • Automatisch reinigende systemen zijn standaard uitgevoerd met een eenvoudige besturing. Deze kunt u integreren in de besturing van uw installatie, zodat u de reiniging kunt regelen vanuit de besturingskamer.

Goudsmit Magnetics - EHEDG Magnetic filter magnet sensor control

Ja, magnetische filters en scheiders kunnen worden toegepast in vrijwel alle productstromen, productiesystemen en type producttransport:


Voor elk type producttransport

 • Vrije-val leidingen
 • Drukleidingen
 • Bandtransport
Goudsmit Magnetics - Goudsmit Magnetics - suspended magnet
Goudsmit Magnetics - Goudsmit Magnetics - pressure magnet
Goudsmit Magnetics - Goudsmit Magnetics - suspended magnet


Overal in de productieketen

Magnetische filters & scheiders worden overal in de productieketen ingezet, vanaf de grondstofinname tot de eindproductverwerking. Ze worden bijvoorbeeld geplaatst in, na, bij, tegen of boven:


 • transportbanden
 • doseringsunits
 • ventilatoren
 • filterunits
 • in- en uitloop van silo’s
 • cyclonen
 • blenders
 • zeefmachine in- en uitloop
 • roterende kleppen
 • zifters
 • trilunits & schudzeven
 • enz.


In elk type productstroom

Magnetische filters & scheiders worden in vrijwel alle denkbare typen productstromen ingezet:

Afbeelding

Type productstromen

Type magneetscheider

granulaire / korrelige producten

Granulaire productstromen

Zoals kunststoffen, mineralen en voedingsmiddelen.
Voorbeelden: chamotte, kwartszand, glas, silica, korund, kunststof spuitgietkorrels, cacaobonen, granen, suiker
Cleanflow magneten
Buitenpoolmagneten
Chutemagneten
Kaskademagneten
Pijpmagneten
Trommelmagneten
Koprolmagneten (zie Recycling & Sorting)
poeder producten

Poedervormige productstromen

Zoals voedingsmiddelen, keramieken, mineralen, farma en chemieproducten.
Voorbeelden: suiker, cacao- of melkpoeder, meel, zetmeel, tabak, thee, koffie, specerijen, zout, lactose, babyvoeding, talkpoeder, lithium, aluminium oxide, titaanoxide, carbon black, veevoeder, zinkoxide, calcium carbonaat, medicijnpoeders
Cleanflow magneten
Buitenpoolmagneten
chocolade producten

Viskeuze productstromen

Zoals vetten en pasta's.
Voorbeelden: boter, olie, gesmolten chocolade
Dubbelwandige Filtermagneten
(met verwarmd huis)
vloeistoffen

Vloeistoffen - stromen onder druk

Filtermagneten

Ons doel? Uw eindproduct 100% vrij van schadelijke metaalverontreinigingen krijgen.

Alle Goudsmit magnetische scheiders in de hoofdgroep "Magnetisch filteren" zijn ontworpen met als hoofddoel ontijzeren: het optimaal afvangen/filteren van metaalvervuilingen. Daarnaast zijn onze magnetische scheiders eenvoudig in te bouwen en vereisen ze weinig inbouwruimte vanwege de compacte ontwerpen.

Onze jarenlange kennis en ervaring, prachtige moderne testcentrum, en het grote aanbod aan magnetische scheiders en opties, helpen om de beste oplossing voor uw metaalvervuilingen te vinden. Ook voor alle voor uw industrie geldende maatstaven, normen en certificeringen hebben wij oplossingen beschikbaar.Nee, niet alle metalen zijn magnetisch aantrekbaar of afstootbaar. De meeste metaalvervuilingen gelukkig echter wel.

Er zijn 3 soorten metaalvervuilingen:

 1. De ijzer- en staaldeeltjes (de ferrometalen). Deze hebben een ferritische of martensitische structuur, hebben daardoor een hoge relatieve permeabiliteit en zijn daardoor sterk-magnetisch. Deze deeltjes worden krachtig door magneten aangetrokken.
 2. De roestvaststalen (RVS) verontreinigingen; dit zijn vaak slijtdeeltjes uit uw productielijn. RVS heeft een austenitische structuur en wordt daardoor in principe niet door magneten aangetrokken. Mechanisch bewerkt of vervormd RVS, zoals een slijtdeeltje, is echter wél magnetisch. Dit wordt veroorzaakt doordat de austenitische structuur door de mechanische bewerking of vervorming deels ferritisch of martensitisch wordt. Met onze allersterkste magneten kunnen we ook deze zwakmagnetische RVS slijtdeeltjes vaak nog uit uw productstroom filteren.
 3. De non-ferrometalen. Deze zijn niet magnetisch, en worden daarom ook niet door een magneet aangetrokken. Deze metalen kunnen echter vaak tóch magnetisch gescheiden worden met behulp van 'Eddy Current' scheiders: zie Recycling & Sorting - Scheiden/terugwinnen van non-ferrometalen.
magnetisch vs niet-magnetisch

Meer informatie over magnetisme kunt u vinden in onze kennisbank.


Jarenlange kennis en ervaring

Goudsmit Magnetics biedt u 60 jaar ervaring en kennis met betrekking tot magnetische filter- en scheidingstechnieken. Wij analyseren uw product en maken op basis van onze ervaring en 2D/3D FEM berekeningen een voorstel voor de meest geschikte magneettechniek.

Als we twijfelen? Dan testen we het product eerst in ons testcentrum op het beoogde resultaat.


Goudsmit Magnetics - specialisten in magnetisme

Doorlopende ontwikkeling

Uw vragen, wensen en ideeën, gecombineerd met onze jarenlange ervaring, hebben geleid tot de ontwikkeling van een brede reeks magnetische filters en scheiders.

We kunnen met zekerheid zeggen dat nieuwe ontwikkelingen, evenals onze jarenlange ervaring, in combinatie met steeds sterker magneetmateriaal en betere rekensoftware, onze magneetfilters en -scheiders in de toekomst nóg verfijnder en nóg krachtiger zullen maken.

Goudsmit Magnetics - nieuwe ontwikkeling magneetscheider
Uw proces
Te scheiden deeltjes

Producten

Magneetstaven

Magneetstaven zijn de bouwcomponenten van veel magneetsystemen en filteren zeer fijne ferromagnetische en zwakmagnetische deeltjes (zoals bewerkt RVS of ijzeroxides) uit productstromen.

Meer informatie

Magneetroosters

Magneetroosters worden vaak geplaatst bij een stortpunt en filteren zeer fijne (zwak)magnetische ferrovervuiling uit goed stromende poeders en granulaten. Vaak gebruikt als controlefunctie. Reiniging handmatig (snelreiniging).

Meer informatie

Cleanflow magneten

Cleanflow magneten filteren zeer fijne (zwak)magnetische ferrovervuiling uit poeders en granulaten in vrije val-processen. Vele types en opties, continue automatische reiniging mogelijk.

Meer informatie

Magneetfilters

Magneetfilters vangen zeer fijne (zwak)magnetische ferrovervuiling uit vloeistoffen of poeders in leidingen onder druk. Vele types en opties, automatische reiniging mogelijk.

Meer informatie

Pijpmagneten

Permanente en elektro pijpmagneten hebben 1 grote magneetkern en filteren ferrovervuiling uit grove grondstoffen bij grote capaciteiten. Automatische reiniging mogelijk.

Meer informatie

Plaatmagneten

Plaatmagneten kunnen hangen boven een transportband, ingebouwd worden tegen de wand van een productkanaal of tegen een plaat waarover het product stroomt.

Meer informatie

Chutemagneten

Chutemagneten worden toegepast bij poederstromen in vrije val of in glijgoten; een eenvoudige oplossing voor verwijdering van ferrovervuiling.

Meer informatie

Buitenpoolmagneten

Buitenpoolmagneten filteren ferrovervuiling uit slecht stromende producten. Ook grote delen kunnen passeren omdat de doorgang geheel vrij is. Continue automatische reiniging mogelijk.

Meer informatie

Kaskademagneten

Kaskademagneten filteren ferrovervuiling uit grove grondstoffen en hebben een optimale doorstroming. De kaskadevorm dwingt het product dicht langs 3 plaatmagneten. Automatische reiniging.

Meer informatie

Trommelmagneten

Trommelmagneten scheiden automatisch en continu grote hoeveelheden ferrodelen uit granulaire producten. Enkele nieuwe typen trommels scheiden zelfs zwakmagnetische delen.

Meer informatie

Magneetbezems

Magneetbezems 'vegen' ijzerdelen op van schone of ruwe vloeren of zandvlaktes; kortom op plekken waar ijzer niet of heel moeilijk bij elkaar te vegen is of niet zichtbaar is, zoals in zand.

Meer informatie