De filters worden toegepast...
De filters worden toegepast...

Plaatmagneten

Toepassing

Plaatmagneten / magneetplaten - ook wel vangmagneten genoemd - zijn kostengunstige, robuuste magneten. Ze zijn geschikt om metaaldelen te filteren uit vrije val-productstromen of producten op een transportband met relatief weinig Fe vervuiling.

Permanente plaatmagneten kunnen op eenvoudige wijze worden ingebouwd in bestaande installaties. Zo beschermen ze verwerkingsmachines op betrouwbare en economische wijze, wat stilstand van productieprocessen voorkomt. De effectiviteit van plaatmagneten varieert van 70 tot 90% ontijzeringsgraad. Indien een nóg schoner product gewenst is, dan kunnen meerdere magneten of magneetsystemen achter elkaar ingezet worden.

Uitvoering / design

Magneetplaten trekken het ijzerdeel van grote afstand aan. Maar algemeen geldt: hoe dichter de magneetplaat bij het product komt, des te beter werkt de ijzerscheiding. Goudsmit ontwerpt magneetplaten die boven productielijnen gemonteerd worden met een diep vangveld, waardoor de veldlijnen dieper het product in gaan.

Bij het ontwerp van de magneetplaten waar het product overheen stroomt wordt gelet op een zo krachtig mogelijk magneetveld op de polen, in plaats van op dieptewerking. Een spie voorkomt het meesleuren van eenmaal gevangen ijzerdelen door de productstroom.

Computerdesign vangvelddiepte (Force index)

Een plaatmagneet heeft een diep werkend veld: hij trekt van grote afstand een ijzerdeeltje aan. De mate van de aantrekkingskracht is niet afhankelijk van het gewicht maar van de vorm van het ijzerdeeltje. Het makkelijkst te vangen is een vlakke plaat, daarna een staafvorm, gevolgd door een kubus. Een kogel is het moeilijkst te vangen.

De specifieke kracht die nodig is om een bepaalde vorm te vangen is uit te drukken in de 'specifieke force index'. Omdat bekend is wat de force index van een bepaalde magneet is, kunnen we een voorspelling doen of een deeltje wel of niet gevangen kan worden. Hiervoor maakt Goudsmit gebruik van een eindige elementen rekenprogramma.

Producten

Plaatmagneten ferriet

Prijsgunstig. Plaatsing boven band of tegen een vrije val-leiding. Vaak ingezet in de recyclingindustrie of ter bescherming van maalmolens. Niet geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie.

Meer informatie

Plaatmagneten neodymium (Neoflux®)

Krachtig en compact. Voor droog of nat gebruik, ook geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie.

Meer informatie