De filters worden toegepast...
De filters worden toegepast...

Koprolmagneten

Toepassing

Een koprolmagneet scheidt ferromagnetische delen zoals ijzer of staal, maar ook zwakmagnetische deeltjes (zoals bewerkt roestvast staal) uit grove tot zeer fijne fracties en voert deze volledig automatisch en continu af. Deze magnetische rol wordt als aandrijfrol of eindrol in een bestaand transportbandsysteem ingebouwd en is een kostengunstige magnetische metaalscheider. Het is belangrijk om het materiaal in een dunne, bij voorkeur enkele laag over de transportband van de magneetrol aan te voeren.
Koprolmagneten vereisen nauwelijks onderhoud, en door het integreren van deze magneten in een bestaande installatie, zijn er geen extra bedrijfs- en energiekosten.
Bij grotere laagdiktes adviseren we om een koprolmagneet te combineren met een ophang- of bovenbandmagneet. Zo trekt de ophangmagneet de staaldelen uit de bovenlaag en de koprolmagneet uit de onderste lagen van de bulkstroom.

Magnetische koprolscheiders zijn uitstekend geschikt om moeilijke vormen als kogels of batterijen te scheiden. Ze worden ingezet voor:

  • recyclen c.q. terugwinnen van ferrodelen;
  • verwijderen, opschonen of zuiveren van ferrodelen of zwakmagnetische delen uit productstromen;
  • beschermen van machines (voorkomen van beschadigingen door metaaldelen).
Magnetische poelie/koprol voor de onderste laag

Plaatsing

Let bij het integreren van een koprolmagneet op het volgende:

  • Toepassing van kopschrapers is niet mogelijk. Dit zou namelijk het afschrapen van ijzerdelen veroorzaken nog vóórdat de magneet deze kan scheiden.
  • Geen stalen componenten in de buurt van de koprolmagneet, bijv. het scheidingsschot: deze moet van een niet-magnetisch materiaal zijn. Anders wordt dit deel gemagnetiseerd, wat een negatief effect heeft op de scheiding.
  • De velddiepte van de magneet.
  • Type magneetsysteem in combinatie met de banddikte.

De optimale plaatsing/positie van het scheidingsschot hangt af van de toepassing. Goudsmit heeft op dit gebied veel ervaring en geeft u graag advies.

Positie van de magnetische poelie/koprol

Werkingsprincipe

Een koprolmagneet is een (aandrijf)rol gevuld met magneten. Deze rol vormt een magneetsysteem met een meedraaiend magnetisch veld wat over de volledige omtrek actief is. Het magneetveld trekt ferromagnetische metaaldelen in een productstroom aan en de transportband die over de rol loopt neemt deze delen mee naar de onderzijde van de rol. Vervolgens komen deze delen buiten het bereik van het magneetveld en vallen van de band, waarna ze worden opgevangen en/of afgevoerd.
Bij sterk magnetische delen kunnen we meenemers op de band plaatsen om de delen uit het magneetveld te 'duwen'. Bij vochtige of fijne metaaldelen passen we een schraper toe om te voorkomen dat deze aan de band blijven plakken.

Het voordeel van een koprolmagneet is dat het een continu systeem is, waarbij de productstroom niet gestopt hoeft te worden om de gescheiden metaaldelen af te voeren. Hierdoor is de koprolmagneet zeer geschikt voor productstromen met veel ferro-delen. Doordat het product zeer dicht de magneet passeert is het bovendien een zeer krachtige en effectieve scheider.

Producten

Inbouw-koprolmagneten

Koprolmagneten vangen ferro- en zwakmagnetische delen en voeren deze continu af. Geschikt voor inbouw in bestaande bandtransportsystemen in bijvoorbeeld bulkverlading of recyclingindustrie.

Meer informatie

High gradient koprol-magneetsystemen

High gradient koprolsystemen worden ingezet voor het vangen van zwakmagnetische delen. Door de lage magneetvelddiepte is dit systeem niet geschikt om hoge capaciteiten te draaien.

Meer informatie